Beliniz mi ağrıyor? Endişelenmeyin. Şimdi anlatacaklarım umarım sizi bir nebze olsun rahatlatacaktır…
Biraz omurgamızdan bahsedelim!
Omurgamız tüm vücudumuza destek oluşturur. Ayakta dik durmamızı, tüm yönlerde hareket etmemizi sağlar ve denge mekanizmamız için de oldukça önem taşımaktadır. Ayrıca hayati bir öneme sahip olan omuriliğimizi korur. Bu fonksiyonlar, ancak omurgayı oluşturan tüm yapılar sağlamsa ve uyum içinde çalışıyorsa yerine getirilebilir.
Bel ağrısı nedir?
Bel ağrısı hepimizin hayatında en az bir kez karşılaştığı bir durumdur. Bel ağrısının pek çok sebebi vardır. Bir hastalık değil, bir belirtidir.
Bel ağrımın kaynağı ne olabilir?
Bel ağrısının çok sayıda nedeni vardır. Bel ağrılarının yaklaşık %95‟i, En sık rastlanan nedeni ise uzun süreler boyunca omurgayı yanlış pozisyonda tutma ve yanlış kullanma sonucunda zorlanmasıdır Sadece %5 lik bir kısım ciddi rahatsızlıklar kaynaklıdır.
Bel ağrılarından korunmam mümkün mü?
Sağlıklı bir bele sahip olmak zor değildir. Belimizi, omurgamızı tanıyarak, günlük yaşamda ve iş ortamında belimiz ve vücudumuz için uygun olmayan pozisyonlardan kaçınarak davranışlarımızı değiştirmek ve hareketli bir yaşam sürerek bel ağrısından korunmak mümkündür. Bel ağrılarınızdan korunmak için fizyoterapistinize danışarak uygun görülen bir egzersiz programı ile başlayabilirsiniz.
Şimdi asıl sorumuza gelelim korse kullanmalı mıyım?
“Korsenin işlevi nedir korse kullanmam ne gibi sonuçlar doğurur?”
Korse bel çukurunu düzleştirir, karın içi basıncı değiştirir, ağrı oluşturan hareketi engeller, gövde kaslarını destekler ve ısı etkisi oluşturur. En sık kullanılan plastik ve çelik balenli korselerdir. Korseler, omurgaya binen yükü azaltmak için karın içi basıncı artırırlar. Bu korselerle disk içi basınç %30 oranında azalmakta ayrıca çelik destekler ile de hastanın uygun postürü(duruşu) devam ettirmesi sağlanmaktadır. Ağrılı, akut dönemde bel korseleri, hareketleri kısıtlayarak bedenin iyileşmesi için gereken zamanı daha ağrısız ve kolay geçirmeyi sağlarlar. Korse, akut durumlarda, 5-10 gün ve günde 2-3 saati geçmeyecek şekilde kullanılabilir fakat korsenin daha uzun süre kullanılması kas aktivitesinde azalmaya sebep olacağı için önerilmez.
Ağrılarımdan kurtulabilir miyim ? Bel ağrım geçene kadar yatmalı mıyım?
Bel ağrılarının tedavisinde öncelikle yapmamız gereken hareketle ilgili yanlış algıyı yıkmaktır. “Hareket edersem ağrım artar.” “ Uzun süre yürümemeliyim, ağrım geçene kadar yatmalı istirahat etmeliyim.” gibi inanışlar yanlıştır. Akut durumlarda yatak istirahati önerilebilir fakat istirahat süresi oldukça önemlidir. 1 haftalık yatak istirahati dahi kondüsyon kaybına yol açtığı için 2 haftadan daha uzun süren istirahatin kaslarımızda zayıflamaya, dayanıklılığımızın azalmasına ve kemik erimesine yol açabildiğini gösteren çalışmalar vardır. Yapılan çalışmalar günlük aktivitenin devamının, istirahat ve tutucu tedaviye göre daha iyi semptomatik iyileşme sağladığını da göstermiştir.
Yapmamız gereken, omurga biyomekanisini gözeterek ağrı sınırında, en erken dönemde günlük yaşam aktivitelerimize devam etmektir. Bütün bunların yanısıra eğer ağrılarımızdan bir an önce kurtulmak istiyorsak mutlaka egzersiz yapmalıyız.
Yapılan çalışmalar, bel ağrılı hastalarda en erken dönemde yapılan hafif düzeyli egzersizlerin koruyucu bir etki sağladığını göstermektedir. Egzersiz sırasında omurgaya etki eden hafif kuvvetler omurganın beslenmesini arttırır ve doku yıkımını azaltır. İskelet, kas fonksiyonunun düzelmesi için oldukça önemlidir. Bilinen fiziksel etkileriyle birlikte hastanın kendine güvenini artırıp, kognitif terapinin ilerlemesi ve başarılı olmasını sağlar.
Ağrınızı arttırmaksızın egzersiz yapmayı öğrenmek için ve ev egzersiz eğitimi için mutlaka bir fizyoterapiste danışmalısınız!!!
Merak etmeyin fizyoterapistiniz burada!!!
KAYNAKLAR:
- Sato N, Sekiguchi M, Kikuchi S, Shishido H, Sato K, Konno S. Effects of long-term corset wearing on chronic low back pain, Fukushima J Med Sci, 2012.
- Kawchuk GN, Edgecombe TL, Wong AY, Cojocaru A, Prasad N. A non-randomized clinical trial to assess the impact of nonrigid, inelastic corsets on spine function in low back pain participants and asymptomatic controls, Spine J, 2015
- İçağasıoğlu A, Yumuşakhuylu Y, Ketenci A, Toraman NF, Karataş GK, Kuru Ö, Kirazlı Y, Çapacı K, Eriman E, Haliloğlu S. burden of chronic low back pain in the turkish populatio, Turkish Journal of Physical Medicine and Rehabilitation, 2015
- İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Öğrencileri El Kitabı, 2009.
- Polat Ö, Uçkun A. Lomber disk hastalığında konservatif tedavi yöntemleri, Türk Nöroşir Derg, 2018.