Yetişkin Ortopedi

Uğur Tunç: ”Ellerim uyuşuyor..Parmaklarım hissiz..”diyorsanız..

Elin özellikle baş, işaret ve orta parmağında oluşan uyuşma, karıncalanma, elektriklenme gibi hislerle başlar “karpal tünel” dediğimiz bu sendrom… İlerleyen zamanlarda ise kavramada ve kas kuvvetinde azalmalara neden olabilir.

Peki bu sendrom kimlerde ve neden görülür?

Karpal tünel sendromu elin iç kısmı ile baş, işaret ve orta parmağı uyaran, median sinir dediğimiz sinirin el bileğinde geçtiği “karpal tünel” olarak tanımlanan kanalda hassasiyet geliştirmesi şeklinde tanımlanabilir. El bileği ve parmaklarla tekrarlayıcı ve zorlayıcı hareketler yapan bireylerde, ergonomik olmayan bilgisayar kullanımı, el bileğinin mesleki zorlayıcı kullanımları, örgü, bez sıkma gibi ev içi aktiviteler uzun dönemde bu rahatsızlığa sebep olabilmektedir.
Bununla beraber yapılan araştırmalar diyabet, romatolojik problemler, el bileğinden geçirilmiş travma öyküleri, menapoz ve hamilelik dönemlerinin de karpal tünel sendromu oluşumunda rol oynayabileceğini göstermektedir.
Karpal tünel sendromunun belirtileri ilk anda boyun fıtığı ile benzerlik gösterip karıştırılsa da EMG ile kesin tanısı hızlı ve kolaylıkla koyulabilmektedir.
Karpal tünel sendromunun tedavisinde öncelik hastalığın neye bağlı geliştiğini belirlemektir. Sonrasında eğer kişi akut dırumda ise el bileğinin aralıklı ve geçici istirahate alınması, yüklenmenin ideal ölçülere çekilmesi, ağrı limitinde uygulanacak egzersizler önerilebilir. Akut faz sonrasında ise ilerleyici kuvvetlendirme, el bileği hareketliliğinin sağlanması ve arttırılması için uygun hareketlilik çalışmaları yapılabilir. Karpal tünel sendromu genellikle cerrahisiz iyileşebilen bir hastalıktır. Fakat nadir de olsa çok inatçı vakalarda veya tanıda gecikilmiş ve ciddi kas kayıplarıyla teşhisi konmuş vakalarda cerrahi müdahale ile kanalın genişletilerek median sinirin rahatlatılması sağlanabilmektedir.
Bu sendrom söz konusu olduğunda korunma tedaviden daha öncelikli bir durumdur. Meslek hayatımızda alacağımız birkaç küçük önlemle, ev içi aktivitelerimizde göstereceğimiz hassasiyetle bu sendromu önlemek mümkün olabilmektedir.
Bu sebeplerle karpal tünel sendromunda hem mesleki ergonomi ve modifikasyonlar hem de tedavi sürecinin belirlenmesi, yönetilmesi ve takibi için fizyoterapistinize danışabilirsiniz.

Şanslısınız fizyoterapistiniz burada!

 

Uğur TUNÇ, Fizyoterapist (Fizyoterapistinizle ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.)

KAYNAKLAR:
1. Bardak AN1, Alp M, Erhan B ve ark. (2009) Evaluation of the clinical efficacy of conservative treatment in the management of carpal tunnel syndrome. Adv Ther. Jan;26(1):107-16.
2. Carpal Tunnel Syndrome: Physical Therapy or Surgery? J Orthop Sports Phys Ther. 2017 Mar;47(3):162.

Geliştirmemiz için katkıda bulunun...

Back To Top