Yetişkin Nöroloji Yetişkin Ortopedi

Her kol ağrısı boyun fıtığı mıdır ?

Kol ağrısı birçok insanın sıkça yaşadığı bir durum. Düşme, çarpma, darbe ya da ağır yük kaldırma gibi sebeplerden kaynaklı kol ağrıları; herhangi bir tedavi uygulanmadan ya da buz koyma, ağrı kesici ilaçlar gibi basit uygulamalarla birkaç gün içinde geçer.

Ancak ağrınız uzun süredir devam ediyor, sık sık aynı bölgede yineliyorsa, ağrı ile beraber uyuşma veya karıncalanma hissediyorsanız, kolunuzda güç kaybı da varsa, bazı hareketleri yaptığınızda artıyor ya da rahatlıyorsa, ağrıya bunlara benzer başka sebepler eşlik ediyorsa; ağrınızın altında göz ardı etmemeniz gereken bir sebep yatıyor olabilir.

Ağrıyı, vücudumuzun olağan dışı bir durumu bize haber vermek için gönderdiği bir alarm olarak tanımlayabiliriz. Ağrınızın tedavi edilebilmesi için ilk atılması gereken adım, bu alarmın neden verildiğini bulabilmektir. Ağrı; kas ya da sinirlerde bir problem, stres, yorgunluk ve travma gibi birçok sebebe bağlı gelişebilir. Her sebebin göstereceği belirtiler de farklı olacaktır. Ağrının kaynağının doğru tespit edilmesi; iyi bir gözlem, detaylı hikaye almak ve ağrılı bölgeye uygulanan özel testlerle mümkündür. Fizyoterapistler bu testleri uygulama, ağrının sebebinin belirlenmesi ve tedavisi konusunda donanımlı kişilerdir. Ağrının neden kaynaklandığını bilmek; bizlere doğru bölgeye, doğru zamanda, doğru uygulama yapma fırsatı sunacak ve kısa zamanda kalıcı tedavi olanağı sağlayacaktır.

Boyun fıtığının spesifik belirtileri; kolda ağrı, kuvvet kaybı, uyuşma ve karıncalanmadır. Ağrı genelde şiddetlidir ve aniden başlar. Ağrının asıl hissedildiği yer; boyundan ziyade göğüs, kürek kemiği çevresi ve koldur. Genellikle tek tarafta hissedilir. Fıtığın şiddetine ve seviyesine göre parmaklara kadar uzanan uyuşma ve karıncalanmalar eşlik edebilir. Kolda belirgin kuvvet kaybı ve nesneleri tutma, kavramada zorluklar yaşanabilir.

Ancak bu belirtilerin sizde olması, kesinlikle boyun fıtığı olduğunuz anlamına gelmez. Benzer belirtiler gösteren ve boyun fıtığı sanabileceğiniz farklı bir rahatsızlığı da işaret ediyor olabilir. Örneğin omuz hizasından yukarıdaki bir şeye uzanırken, özellikle omuzda yoğunlaşan ağrınız oluyorsa kolunuzdaki kasların tendonlarının omuz kuşağındaki kemiklerin arasında sıkışmasından kaynaklanan impingement (sıkışma) sendromu yaşıyor olabilirsiniz. Dirseğinizde yoğunlaşan ve ön kolunuzun üzerinde de hissedilen, kavanoz açma gibi el bileğinizi geriye çekerken direnç veren eylemlerle birlikte artan ağrınız varsa bu ağrıya tenisçi dirseği (lateral epikondilit) sebep oluyor olabilir. Ağrınız efor sarf etmenizi gerektiren aktiviteler ile artıyor, dinlenince azalıyorsa göğüs ağrısı (angina pektoris) kaynaklı olabilir. Ağrınızın sebebi ve problemin nereden kaynaklandığı doğru bir fiziksel değerlendirme ile radyolojik görüntüleme yöntemlerine gerek kalmadan da belirlenebilmektedir. Sağlıklı fiziksel değerlendirme ve muayene için fizyoterapistiniz ile görüşmelisiniz.

Merak etmeyin fizyoterapistiniz burada!

 

 

Hüseyin KARAKAYA, Fizyoterapist (Fizyoterapistinizle ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.)

 

KAYNAKLAR:
  1. Servikal Disk Hernileri: Turkiye Klinikleri J PM&R-Special Topics 2009;2(3):35-43
  2. Cervical Disc Hernia: Turkiye Klinikleri J Neurosurg-Special Topics 2011;4(2):103-7

Geliştirmemiz için katkıda bulunun...

Back To Top