Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen gelişimsel bir farklılık olan otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi, erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitimdir. Bilimsel araştırmalar, erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan çocukların yaklaşık %50’sinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
Otizm tanılı çocuklarımızın fizyoterapi programında nörogelişimsel ve duyusal değerlendirmeler yapılır; tespit edilen eksikliklerine yönelik olarak tedavi programı belirlenir, bu da çocuklarımızın yaşama daha kolay katılımı anlamına gelir.
Otizmli insanlar bizden ne ister?
- Anlamama yardım et!
- Etrafımda huzursuz olursan ben de huzursuz olurum!
- Benimle çok hızlı ve çok fazla konuşma!
- Sizden daha fazla düzen ve öngörüye ihtiyacım var!
- Beni çok fazla rahatsız etmeyin!
- İnsanların benden istediği şeylerin nedenini anlamakta zorlanıyorum!
- Eğer size bağırırsam veya vurursam, dikkatimi toplayamazsam, bu sizi incitmek için değil!
- Benden her zaman aynı şeyleri yapmamı beklemeyin ve bana hep aynı soruları sormayın!
Birleşmiş Milletler’in, otizmin hızlı artışı karşısında kamuoyunun dikkatini çekmek için deklare ettiği, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde, “Otizme Mavi Işık Yak”- ‘Light It Up Blue’ Kampanyası’nın Türkiye elçisi Tohum Otizm Vakfı’nın çağrısı ile otizm farkındalığına destek vermek için 2 Nisan günü ülke genelinde farklı temsili mekanlar, mavi ışıkla ışıklandırılacaktır. Siz de bugün mavi giyinerek bu farkındalığa katkıda bulunabilirsiniz.
Otizmli bireyler daha detaycıdır ve daha güzel odaklanabilirler. Otizm bir eksiklik değil farklı bir yetenektir. Ünlü bilim adam Albert Einstein, ressam Van Gogh, müzisyen Mozart otizm olduğu düşünülen ünlü kişilerdendir. Otizmle ilgili birçok film ve belgesel de çekilmiştir; “Forrest Gump” ve “Rain Man” filmleri; “Beni Koşulsuzca Sevin!!” animasyonu sizler için bizim önerimizdir.
Zeynep GÜNER, Fizyoterapist (Fizyoterapistinizle ilgili detaylı bilgi almak için lütfen tıklayınız.)
KAYNAK:
www.tohumotizm.org.tr